_GOTOBOTTOM
 Community Forum: Türkorama
Want to meet up with modelers in your country or region? This is the place.
ilerleyiş
The_King
Visit this Community
Istanbul, Turkey / Türkçe
Member Since: March 03, 2005
entire network: 723 Posts
KitMaker Network: 0 Posts
Posted: Thursday, November 30, 2006 - 12:47 PM UTC

Herkese selamlar.
Uzun zamandan beri kafamda 72 ölçek bir diorama yapmak vardı. Hazır elimde bitmis tanklarımda varken bunları dioramaya çevireyim istedim. Burak bana preiserlerin cok guzel oldugundan bahsetmişti. Figurleri sipariş ve takas sonucunda temin ettikten sonra olayı planlayıp icraata geçtim.

Preiser figurler gercekten muhtesem cıktılar. Herkese tavsiye ederim. inanılmaz detay var 72 ölçek için. Gerek montajda, gerekse ilk kez 72 boyamama rağmen inanılmaz keyif aldım. Stug ise daha önceden burdan paylaştığım Revell in kiti. Trailer, içindeki sandık ve varil airfix. Bidon academy. Bidonu Çağın dan almıştım. Teşekkur ederim Çağın.

Kitler ve figürler hariç herşeyi alçıdan kendim yaptım. Alçı ile oynamak, ona şekil vermek çok hoşuma gidiyor. Umarım olmuştur...

Buyrun ..







Graywolf
Staff MemberSenior Editor
HISTORICUS FORMA
Visit this Community
Izmir, Turkey / Türkçe
Member Since: December 01, 2001
entire network: 6,405 Posts
KitMaker Network: 1,013 Posts
Posted: Thursday, November 30, 2006 - 01:05 PM UTC
Sevgili Sancar,
1/72 ölçekli bir diorama olarak harika olmuş. Hele Stug'un arkasında oturan ve uzanan tiplere bayıldım. Alçı işleri için de ellerine sağlık, ben de çok severim alçı ile diorama ortamları yaratmayı.
ellerine sağlık
wampum
Visit this Community
Tekirdag, Turkey / Türkçe
Member Since: August 21, 2002
entire network: 3,289 Posts
KitMaker Network: 389 Posts
Posted: Thursday, November 30, 2006 - 01:12 PM UTC
Sancar, çok güzel olmuş, bayıldım gerçekten. Söylemesen 1/72 olduğuna inanmak çok güç.
Figürler hakikaten güzelmiş ama sen de hakkını vermişsin. Sahnedeki konumları da çok güzel.
Parke taşlar görebildiğim kadarıyla çok güzel işlenmiş. Alçıyla uğraşmanın bir tadını aldın mı zaten vazgeçemezsin :-)
Diorama altlığı da güzel. Ufak bir detay gibi gözükse de sunumlarda büyük rolü var bu tarz şık ahşap altlıkların.
Fotoğrafların da gayet kaliteli çıkmış. Arkadaki fon, ışık, renkler; tebrik ederim Sancar. Boyut olarak da bence tam olmuş fotolar. Yaptığımız modellerin ölçeğini yansıtmak lazım biraz da. Hatırlarsan ben acımasız yakın çekimler yapıyordum hep; hiç gerek yok.. Her zaman izleyiciyi ekrana yapıştıracak boyutlarda resimler çekmek lazım diye düşünüyorum artık ve sen bunu yakalamışsın.

Tek eleştirebileceğim husus dioramanın boyutları olabilir. Bu tamamen keyfe keder bir durum olduğu için her zaman tartışmaya açık bir konu aslında. Ben olsam biraz daha küçük tutardım bu ebatları. Büyük olunca çok boş alan kalıyor, doldurmakta sıkıntı çekiyordum dioramalarımda, sanki doldurmak zorundaymışım gibi. 1/72 de aksesuar sıkıntısından da olacak doldurmak zor olmuştur zaten..
Başarılı bir dioramada küçük bir eleştiri sadece, dediğim gibi keyfi bir durum aslında.

Ellerine sağlık
gerozturk
Visit this Community
Istanbul, Turkey / Türkçe
Member Since: December 22, 2005
entire network: 656 Posts
KitMaker Network: 0 Posts
Posted: Thursday, November 30, 2006 - 01:58 PM UTC
Sancar mükemmel olmuş ellerine sağlık.72'lik dio super olmuş.Evet tankın arkasında oturan askerler çok hoş duruyor.Ellerine sağlık
caanbash
Visit this Community
Ankara, Turkey / Türkçe
Member Since: May 30, 2003
entire network: 1,093 Posts
KitMaker Network: 0 Posts
Posted: Thursday, November 30, 2006 - 05:40 PM UTC
Biri dışında tüm yorumlara katılıyorum. Alguhan, zaten söylemişsin kişinin keyfine göre değişkenlik gösterecek bir konu olduğunu; ben örneğin kimi zaman içinde rahat "dolaşılabilen", yani kafa yormadan sakin ve huzurlu bir izleyiş sağlayan, ya da "yalnızlık-çaresizlik" vurgulayan, ya da Sancar'ın yaptığı gibi "sokaktan meydana çıkış" gibi "ortamı gerçekten hissettiren" seyrek dioramalara sıcak bakıyorum. Bunun yanında askeri araç seven biri olduğu için -belki istemeden- boş alanda dikkatleri çevreye çok çekmeden araç ve figürler üzerine yoğunlaşmamızı sağlıyor ve aslında yaptığı tüm zemin fotoğrafta bulanık çıkmış bir fon misali, hem güzel ve kaliteli, hem de sadece tamamlayıcı. Bununha her bomboş diorama güzeldir demek istemiyorum, sadece boşluk kullanımı dioramaya bişeyler katabilir diye bir düşüncem var...

Eline sağlık Sancar. Bunları yapıp yapıp gazı veriyosun, elden çıkarmak istediğim kara araçlarını çıkarmaktan vazgeçiriyosun...

Çağın
alobar
Visit this Community
Antalya, Turkey / Türkçe
Member Since: December 16, 2004
entire network: 520 Posts
KitMaker Network: 40 Posts
Posted: Friday, December 01, 2006 - 01:10 PM UTC
Tebrikler Sancar, gerçekten harika görünüyor. Özellikle figürlere bayıldım. Diorama daki boşluk ilk modelsitesinde benim de dikkatimi çekmişti ama orada yazmaya vaktim olmadı. Boşluk çok abartılı değil ama yıkıntılar ile figürler ve araç arasını biraz sıkıştırabilsen iyi olurmuş. Dioramalarda boşluk bir şeye hizmet ediyor sa güzel görünebilir. Örneğin buradaki genel boşluğu yürüyüş yönüne göre ön tarafa verirsek boşluk hissi azalacak ve daha iyi bir görünüm olacaktır. Bir de bu tür belli bir yöne akan dioramalarda konunun burdaki gibi diagonal olarak yerleştirilmesi iyi oluyor. Bu konuda da başarılı bir çalışma.
The_King
Visit this Community
Istanbul, Turkey / Türkçe
Member Since: March 03, 2005
entire network: 723 Posts
KitMaker Network: 0 Posts
Posted: Tuesday, December 12, 2006 - 12:44 PM UTC

Değerli yorumlarınız için teşekkur ediyorum. Genelde boşluk üzerinde durulmuş. Elimde terkedilmiş, vurulmus tarzda yapabileceğim seçeneğim yoktu fazla. Elımdekılerın tamamına yakını alman. Aslında alıp tedarik edebilirdim ama Çağın ında belirttiği üzere ilgiyi askerlere ve stug a vereyim dedim. Nede olsa ilk 72 figürlerim

Kafamda deli işi bir 72 projesi var bunlar hep onlara ısınma turları. Ufaktan gerekli malzemeleri topluyorum. Uygun bir zamanda başlayıp burdan görüşlerinizi isteyeceğim.

Engin abi stug arkasındaki askerler aslında dinlenme halındeki askerlerdi. Onları başka bir çalısmada kullanıp stug ıcın panzerjager alayım dedım ama yabancıların christmas tatılı, şusu busu geç gelır diye düsünüp elımdekılerı kullanıyım dedım. Yatan ve ustte yemek yıyen guzel oturdu yerlerıne. Silah tuttan arkadası ıse sıtede sızlerden ögrendıgım yolla bacagında kucuk bır operasyon yaptım bu hale getırdım.

Alguhan abi resim konusunda cok haklısın. fıgurlerın cok dıbıne gırılırek cekılen fotolarıda var elımde ama kesınlıkle bu tarz bır cekım cok ama cok daha ıyı.

Herkese tekrar teşekkur ederım.
 _GOTOTOP